Ambasada obilježila Dan Nezavisnosti BiH

PRIJEM U POVODU 1. MARTA – DANA NEZAVISNOSTI BiH

01.Marta 2015., od 19-22 h, u prostoru Ambasade BiH u Dohi, održan je prijem u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kojem je prisustvovalo oko 70 građana BiH i nekolicina gostiju. Poslije intoniranja državne himne prisutnima se obratio ambasador Tarik Sadović koji je zahvalio svima što  su došli da obilježe praznik, posebno naglašavajući da je za zajednicu u inozemstvu važno da okupljanjem izrazi osjećaje snažne i duboke pripadnosti našoj državi, domovini i otadžbini Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju Ambasador Sadović je između ostalog rekao: „Republika Bosna i Hercegovina, u skladu sa zakonom, zakazala je građanski referendum o osamostaljenju. Referendum je  uspješno obavljen kao najdemokratskiji oblik iskazivanja volje građana. Međunarodna zajednica ga je nadgledala i njegove rezultate u potpunosti priznala, te je tako načinjen odlučujući korak ka međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine…. Naša država je 22. maja 1992. godine postala 177. punopravna članica Organizacije ujedinjenih nacija.“ Ambasador je takođe podsjetio da: „Mnogo država u svijetu ima državni praznik nezavisnosti. BiH je jedna od njih. Vi znate da ne postoji unutrašnji politički konsenzus u vezi sa ovim pitanjem. Optimisti misle da će se jednom postići konsenzus, u „zreloj“ fazi međunacionalnih odnosa, kada se prevaziđu sebični ciljevi i uskogrudi interesi.  Pesimiste nećemo spominjati da nam ne kvarimo raspoloženje. Činjenica je da je 28. februara 1995. godine u Sarajevu, Skupština Republike Bosne i Hercegovine donijela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na osnovu kontinuiteta propisa ovo je državni praznik, jer nikada nije donešen državni zakon o praznicima koji bi to promijenio.“

Na kraju Ambasador Sadović je zahvalio uvaženom fudbalskom treneru Amaru Osimu koji je finansijski pomogao organiziranje prijema, te svima čestitao 1. mart Dan nezavisnosti BiH uz želju da ih u dobrom zdravlju i veselju, još mnogo dočekaju.

Fotografije možete vidjeti na sljedećem linku: link