Ambasador Tarik Sadović sastao se sa Ministrom odbrane Katara Khalid Al–Attiyah

9. marta 2016. Ministar odbrane Katara Khalid Al-Attiyah održao je sastanak sa ambasadorom BiH u Dohi Tarikom Sadovićem. Razgovaralo se o aktivnostima koje obje strane trebaju poduzeti s ciljem realiziranja dogovora koji su postignuti na najvišem nivou tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini Emira Države Katar, N.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thanija. Članovi Predsjedništva BiH i šef države Katar su se saglasili da treba unaprijediti saradnju između dvije države u oblasti odbrane, a posebno namjenske industrije Bosne i Hercegovine. Ministar Al Attiyah, poznavalac i prijatelj naše zemlje, interesirao se na koji način bi se saradnja mogla konkretizirati.

Ambasador Tarik Sadović ga je informirao da je namjenska (vojna) industrija u BiH ima dugu tradiciju. To je brzorastući sektor industrije čiji se proizvodi izvoze u 55 država u svijetu. Zapošljava oko 3.000 radnika sa godišnjim izvozom od oko 100 miliona dolara, i stalnim rastom. Izrazio je nadu da će namjenska industrija BiH dobiti priliku da izvozi svoje proizvode u Katar.

Ambasador je potencirao i nastavak pregovora o zaključivanju sporazuma između Bosne i Hercegovine i Katara o saradnji u oblasti odbrane koji bi trebao stvoriti pravni okvir za uspostavljanje i jačanje saradnje, sa čime se Ministar Al- Attiyah saglasio. Ministar Al-Attiyah je izrazio spremnost da na čelu visoke katarske delegacije uskoro posjeti Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i obiđe proizvodne pogone namjenske industrije.

 

source: www.qna.org.qa