Ambasador BiH Tarik Sadović čestitao fra Ivu Markoviću

Ambasador BiH Tarik Sadović je čestitao fra Ivu Markoviću i “Pontanimi” na osvojenoj nagradi koju dodjeljuje DICID (Doha International Center for Interfaith Dialogue)

Već treću godinu Međunarodni centar u Dohi za interreligijski dijalog, DICID  dodjeljuje međunarodnu nagradu jednoj instituciji i jednom pojedincu koji su posebno njegovali i širili dijalog i saradnju između pripadnika različitih religija. Ove godine, na 12. međuvjerskoj konferenciji u Dohi, 16.02.2016, Centar je između 68 pojedinaca i 158 prijavljenih organicacija odlučio da udruženje Pontanima s istoimenim horom bude prva od tri u izboru organizacija.

Nagradu je dodijelio Dr. Hassan Bin Lahdan, ministar pravde Katara, zajedno s prof. Ibrahimom Al-Naimijem, direktorom DICID-a. Nagradu je primio fra Ivo Marković, predsjednik Upravnog odbora Pontanime.

Nakon prijema nagrade, fra Ivo se u ime više od 500 ljudi koji su dosada pjevali u zboru/horu Pontanima ili sarađivali u raznim projektima udruženja Pontanima (ranije Interreligijska služba Oči u oči) zahvalio žiriju i DICID-u te istaknuo kako već 20 godina Pontanima koristi mirovni potencijal religija i dinamiku trenda međuvjerskog razumijevanja i suradnje za liječenje i pomirenje Bosne i Hercegovine nakon zastrašujuće razornog rata u kojemu su religije zlorabljene kao sredstva rata, kao oružje za rat.

Radost u Pontanimi je posebna zato što nakon brojnih priznanja Pontanimi iz zapadnog dijela svijeta sada priznanje dolazi iz islamskog svijeta čije su ovakve inicijative odlučujuće važne za aktuelni trenutak svijeta.

 

preneseno sa Klix.ba