Sastanak ministara odbrane Bosne i Hercegovine i Katara

13. marta 2018., na marginama konferencije/izložbe DIMDEX 2018., ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastala se sa zamjenikom premijera Države Katar i državnim ministrom za poslove odbrane, dr. Khalid bin Mohammed Al Attyiah. Pored ministrice Pendeš u delegaciji BiH su bili: zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, brigadni general Gojko Knežević, sekretar Ministarstva odbrane BiH, dr. Muhamed Smajić, pomoćnik ministrice odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, savjetnik Dragan Stojak i ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović.

Ministrica Pendeš se zahvalila ministru Al Atiyahu na pozivu da prisustvuje pomorsko-odbrambenoj izložbi „DIMDEX 2018“ i izrazila zadovoljstvo zbog susreta sa ministrom odbrane prijateljskog Katara. Saradnja dvije države počela se snažno razvijati u ekonomskoj oblasti, posebno u turizmu, pa je zajednički ocijenjeno da postoji obostrani interes za bilateralnu vojnu saradnju, posebno namjenske industrije, ali i u oblastima edukacije i obuke vojnog osoblja u oružanim snagama. Ministri su razgovarali o potrebi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti odbrane kako bi se uspostavio okvir za saradnju. Ministrica Pendeš je istakla učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama pod vođstvom Ujedinjenih nacija, stečena iskustva i izgrađenost kapaciteta za obuke u našem Centru za obuku za mirovne operacije (PSOTIC). Na ovaj način BiH vraća svoj „dug“ međunarodnoj zajednici koja je dugo godina učestvovala u mirovnoj operaciji u našoj zemlji.

Državni ministar za poslove odbrane Katara, dr. Khalid bin Mohammed Al Attyiah, koji je prethodno 8 godina obnašao funkciju ministra vanjskih poslova Katara, iskoristio je priliku da da se zahvali ministrici Pendeš što se odazvala pozivu da prisustvuje konferenciji/izložbi DIMDEX 2018. On je istakao važnost bilateralne saradnje u oblasti odbrane. Ponudio je školovanje određenom broju naših kadeta na prestižnoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Države Katar, čime bi se izgrađivale veze i potvrđivalo prijateljstvo. Ministar Al Attiyah se posebno interesirao za razvoj poslovne saradnje sa kompanijama vojne industrije u Bosni i Hercegovini, jer su se o ovome dogovorili šefovi država tokom posjete Emira Države Katar našoj zemlji u januaru 2016-e. Kazao je da bi uskoro u našu zemlju mogli doći stručnjaci iz novoosnovanog holdinga „Barzan“ kako bi sagledali mogućnosti saradnje. Ministarstvo odbrane Katara je osnovalo „Barzan“ s ciljem da ojača kapacitete i investicije u odbrambenoj industriji, te da podržava istraživanja i razvoj vojne tehnologije. Ministrica Pendeš je iskazala podršku ovoj ideji i obećala da će preporučiti nadležnim institucijama u BiH, u čijoj nadležnosti je namjenska industrija, da čim prije kontaktiraju predstavnike Ministarstva odbrane Katara. Ministrica Pendeš uputila je zvaničan poziv ministru Al Attiyahu da posjeti Bosnu i Hercegovinu.