Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš na konferenciji DIMDEX 2018

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena ministricom Marinom Pendeš doputovala je 11.03.2018. godine u  Katar, radi učešća na međunarodnoj pomorsko-odbrambenoj konferenciji i izložbi „DIMDEX 2018“, koju organizira Ministarstvo odbrane Katara u Dohi od 12-14.03.2018. godine. Naša delegacija odazvala se pozivu Nj.E. dr. Khalid bin Mohamed Al Attiyaha, zamjenika premijera i državnog ministra za pitanja odbrane. Delegaciju naše zemlje na aerodromu Hamad dočekao je predstavnik Oružanih snaga Države Katar general Fahad Al-Sulati i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru NJ.E. Tarik Sadović.

I ovogodišnja međunarodna pomorsko-odbrambena izložba  i konferencija  „DIMDEX 2018“, deseta po redu, održava se pod pokroviteljstvom  Nj.V. Šeika Tamim Bin Hamad Al Thani-ja, Emira Države Katar. DIMDEX je, uz učešće brojnih visokih vojnih delegacija  i predstavnika vojne industrije iz cijelog svijeta, istovremeno mjesto susreta mornaričkih komandanata Srednjeg istoka na kojem najviši mornarički komandanti i eksperti  u oblasti odbrane razmatraju teme od strateškog značaja za odbranu i sigurnost u regionu i u svijetu.

12.03.2018. Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa delegacijom prisustvovala je ceremoniji svečanog otvaranja izložbe/konferencije „DIMDEX 2018“, skupa sa predstavnicima 40 zemalja učesnica i nekoliko stotina učesnika iz vladinog i odbrambenog sektora, vojne  industrije, naučnog i istraživačkog miljea, organizacija koje se bave nabavkom i prodajom vojnog naoružanja i municije, a pod motom „Platforma svjetske klase za tehnologiju, sposobnosti pomorske obrambene industrije“. Pored Ministrice odbrane BiH, otvaranju izložbe prisustvovali su ministri odbrane Republike Turske, Grčke, Pakistana, Malija i vojne delegacije predvođene načelnicima generalštabova i drugim visokim oficirima. Izložbu je otvorio Zamjenik Emira Države Katar, Nj.E. Sheikh Abdullah Bin Hamad Al Thani skupa sa zamjenikom premijera i državnim ministrom za pitanje odbrane, Nj.E.  dr. Khalid bin Mohamed Al Attiyah i načelnikom generalštaba Oružanih snaga Države Katar general-pukovnikom Ghanem bin Shaheen Al Ghanem.

Delegacija Miinistarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je zatim, u pratnji ambasadora BiH u Kataru Nj.E. Tarika Sadovića, obišla izložbene štandove gdje je stekla uvid u veliku ponudu savremenog vojnog naoružanja i opreme.

Ministrica odbrane Marina Pendeš susrela se na marginama konferencije sa kolegama ministrima odbrane i načelnicima generalštabova prijateljskih zemalja, i načelnikom generalštaba  Oružanih snaga Države Katar, general-pukovnikom  Ghanim bin Shaheen Al Ghanimom. Tokom sastanka sa generalom Al Ghanimom razgovaralo se o uspostavi  i unapređenju bilateralne saradnje između Ministarsva odbrane BiH i Oruđanih snaga Katara, te je konstatovano da postoji obostrani interes za uspostavljanje mehanizama saradnje.