SVEČANO OTVORENA NACIONALNA BIBLIOTEKA KATARA

Nj.V. Emir Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani 16. aprila 2018-e zvanično je otvorio Nacionalnu biblioteku Katara, smještenu u centru Grada obrazovanja Katarske fondacije. Na grandioznoj svečanosti otvaranja on je simbolično postavio milionitu knjigu na policu. Radi se o kopiji rijetkog rukopisa Buharijinog Sahiha starog 843 godine.

Ovaj spektakularni događaj je održan u impozantnom zdanju Nacionalne biblioteke Katara u prisustvu N.V. Oca Emira Šeik Hamad bin Khalifa Al Thanija, predsjedavajuće Katarske fondacije Nj.V. Šeike Moze bint Nasser, Nj.E. premijera/ministra unutrašnjih poslova Katara Šeik Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thanija, ministara, visokih zvanica, šeika, šefova diplomatskih misija u Kataru i gostiju. Ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Nj.E. Tarik Sadović, takođe je prisustvovao ovoj svečanosti.

U svom govoru Šeika Moza je kazala: “Otvaranje Nacionalne biblioteke Katara izaziva veliki osjećaj historijskog ponosa i pripadnosti arapskom svijetu, koji je prokrčio put pisanju, prepisivanju, i bibliotekama u Mesopotamiji prije 5.000 godina. Ideja Nacionalne biblioteke je inspirirana slavnom historijom u nadi da će obnoviti arapsku renesansu koju ne želimo da izgubimo. Biblioteka je osnovana da bude riznica pisane historije i medij za prenos znanja između različitih kultura.”

“U suštini, ona će biti referentna institucija za arapsko i islamsko naslijeđe i platforma za širenje savremenih intelektualnih i literarnih mišljenja. Projektirana je da oblikom i sadržajem bude trodimenzionalna: nacionalna biblioteka, javna biblioteka i istraživačka biblioteka u jednom. Kao napredna digitalna biblioteka ona će dozvoljavati korisnicima neposredan pristup tačnim informacijama. Ona će pružiti novim generacijama potrebne intelektualne alate da ispravno čitaju i tumače historiju” dodala je Šeika Moza.

Dr.  Sohair Wastawy, izvršna direktorica Nacionalne biblioteke Katara, je rekla: “Nacionalna biblioteka treba da bude centar učenja ne samo u Kataru nego takođe i intenacionalno. Ovo veliko otvaranje, kojem prisustvije više od 700 posjetilaca iz Katara i iz svijeta, pokazuje neprekidni globalni značaj biblioteka u svakodnevnom životu”.