23-a Generalna skupština Međunarodne organizacije civilne odbrane u Dohi

U Dohi je 27. Marta 2018. počela s radom 23-a Generalna skupština Međunarodne organizacije civilne odbrane-ICDO, pod pokroviteljstvom Nj.E. Premijera/Ministra unutrašnjih poslova Katara Šeik Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani-ja, uz prisustvo ministara i visokih funkcionera u oblastima vanrednih situacija i civilne odbrane iz 48 država.

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić sa savjetnikom Danijelom Nikolićem predstavlja našu zemlju na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini. Ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović je u sastavu delegacije prisustvovao svečanom otvaranju u hotelu Sheraton.

Na trodnevnoj manifestaciji učesnici će diskutirati o temama povezanim sa organizacionim linijama rada i razvoja, međunarodnim zakonima i budućim planovima. Predviđeno je da u okviru ovog događaja bude izvedena terenska vježba Generalnog direktorata civilne odbrane skupa sa timom za pretraživanje i spašavanje Lekhwiya koledža za vanredna stanja i hitne slučajeve u Ras Laffan-u.

Generalni sekretar ICDO Dr. Vladimir Kuvshinov je rekao da će susret u Dohi biti platforma za razmjenu ideja i ekspertiza razvoja mehanizama civilne odbrane država članica, te da će istovremeno, pružiti priliku učesnicima da se upoznaju sa kapacitetima civilne odbrane Katara. On je naglasio važnost saradnje između država članica koje na taj način mogu napraviti pozitivne stvari, te da se nijedna zemlja ne može sama suočiti sa svim izazovima.

Međunarodna organizacija civilne odbrane-ICDO je međuvladina organizacija specijalizirana na polju civilne odbrane i zaštite na međunarodnom nivou, koja uključuje 55 država članica i 19 država sa statusom posmatrača.