Potpisan Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Dohe

Sporazum o bratimljenju glavnih gradova Sarajeva i Dohe, 19. februara 2018-e potpisali su Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i direktor općine grada Doha Jamal Matar Al Naimi. Ovaj svečani čin upriličen je u Emiri Diwanu, u okviru službene posjete Dohi delegacije Vijeća ministara BiH koju predvodi predsjedavajući Zvizdić. Osim njega potpisivanju sporazuma prisustvovali su i premijer Katara šeik Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thani, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, te ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

“Ovo povezivanje je krupan korak u jačanju veza, ne samo gradova, nego, naroda i država u cjelini”, izjavio je gradonačelnik Skaka. Dodao je da je sporazumom o bratimljenju uspostavljen okvir za unaprjeđenje odnosa i proširenje saradnje u različitim oblastima od ekonomije i investicija, razmjene turista i razvijanja turističkih potencijala do razvoja kulturne i sportske razmjene dvije prijestolnice. Osim što će potaknuti plodotvornu saradnju u obostranom interesu, ovim činom iznova je potvrđeno međusobno prijateljstvo.

Iako sporazum predstavlja izraz dobre volje glavnih gradova prijateljskih država, Sarajeva i Dohe, ambasador Tarik Sadović i saradnici gradonačelnika Sarajeva morali su uložiti dosta truda i strpljivosti da se pregovori s katarskom stranom okončaju.