BUGARSKO PREDSJEDAVANJE VIJEĆEM EVROPSKE UNIJE 2018

Na poziv Ambasadora Republike Bugarske u Kataru, Nj.E. Metina Kazaka, 30. Januara 2018. održan je informativno-konsultativni sastanak sa šefovima diplomatskih misija država zapadnog Balkana koji su akreditirani u Kataru. Sastanku su prisustvovali (po abecednom redu): Šef misije Republike Albanije, Charge d’Affairs a.i. Edvin Barjami, Ambasador Bosne i Hercegovine, Nj.E. Tarik Sadović, Šefica misije Republike Makedonije, Charge d’Affairs Vukica Krtolica Popovska, i Ambasador Republike Srbije, Nj.E. Jasminko Pozderac. Iako je Ambasada Republike Bugarske od 01. jula 2017-e preuzela  lokalno predsjedavanje 17 država EU u Dohi (jer prethodno predsjedavajuća Estonija nema diplomatsko konzularno predstavništvo u Dohi), ovo je bio prvi sastanak sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana koje namjeravaju da se priključe Evropskoj uniji. Evropska unija ima misije u UAE i Kraljevini Saudijskoj Arabiji iz koje diplomatski pokriva Državu Katar. Ambasador Metin Kazak je izvršio prezentaciju bugarskog predsjedavanja Vijećem Evropske Unije pod motom “United We Stand Strong” (“Ujedinjeni  smo snažni”). U prezentaciji je ukratko naveo evropske potrebe, glavne ciljeve i prioritete bugarskog predsjedavanja  u narednom periodu. Među četiri prioriteta posebno se fokusirao na evropsku perspektivu i povezivanje zapadnog Balkana. U okviru ove teme izdvojeni su sljedeći ciljevi:

  • davanje “opipljive” perspektive svim zemljama zapadnog Balkana,
  • promoviranje mira, sigurnosti i prosperiteta,
  • dijalog zasnovan na primjeni kriterija i principa zasluženosti, političke volje i odlučnih reformi od strane tih zemalja,
  • jačanje regionalne saradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa,
  • jačanje veza sa jedinstvenim tržištem EU i poboljšanje povezanosti,

Kao važni akti se dalje navode:

  • Zaključci o proširenju EU i Procesu stabilizacije i pridruživanja – EU će objaviti Strategiju za zemlje zapadnog Balkana u februaru 2018-e i Redovni izvještaj o proširenju u aprilu 2018-e.
  • Jačanje saradnje u oblasti sigurnosti i suprotstavljanja terorizmu, organiziranom kriminalu, graničnoj sigurnosti i vladavini zakona u regionu zapadnog Balkana.
  • Inicijative za digitalnu povezanost sa korak-po-korak usvajanjem EU pravila o roaming-u od strane zemalja zapadnog Balkana

Šefovi misija su se zahvalili na pozivu i podržali ideju redovnog sastajanja radi međusobne razmjene informacija o ovoj temi koja predstavlja glavni vanjskopolitički cilj njihovih država. Ambasador Sadović se posebno zahvalio prijateljskoj Bugarskoj podsjećajući da je Bugarska bila prva država koja je svojevremeno priznala nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Bugarska sigurno razumije, bolje od drugih, mentalitet balkanskih naroda i regionalne probleme i spremna je da svoja iskustva, iz procesa priključivanja Evropskoj uniji, podijeli sa svojim prijateljima iz zapadnog Balkana, a kao članica EU da podrži njihove evropske težnje. Ambasador Metin Kazak je najavio intenzivnije predstavljanje Evropske unije u Kataru u oblasti kulture i umjetnosti, a posebno pripremu koncerta u saradnji sa Katarskim filharmonijskim orkestrom u povodu Dana Evrope.