Dogovorene aktivnosti poslije posjete Emira Države Katar Bosni i Hercegovini

na slici: Ministar Igor Crnadak (sredina), Zamjenik gradolnačenika Sarajeva – Abdulah Skaka (desno), Ambasador Tarik Sadović (lijevo)

 

Poslije zvanične posjete Emira Države Katar Nj.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani Bosni i Hercegovini, 29. januara 2016. ambasador Tarik Sadović se sastao 03. februara 2016-e, sa direktorom Odjeljenja evropskih poslova Ministarstva vanjskih poslova Katara Khalid Rashid Al-Mansouriem. Na pitanje ambasadora Sadovića kako je zvanična posjeta ocijenjena dobio je odgovor da je „Emir Države Katar sretan zbog posjete Bosni i Hercegovini i gostoprimstvom koje mu je ukazano“.

Tema sastanka bili su koraci koje obje strane trebaju preduzeti s ciljem da se realiziraju dogovori, obećanja i zaključci doneseni tokom Emirove posjete. U tom smislu direktor je zamolio mišljenje i prijedloge bosanskohercegovačke strane. Ambasador Sadović naglasio je sljedeće:

  • Emir Države Katar je tokom posjete obećao da će Katar poslati tim stručnjaka u BiH, u roku od dvije sedmice, koji ce se baviti operativno-tehničkim pitanjima osnivanja Fonda prijateljstva Katara u BiH. Bosanskohercegovačka strana očekuje da se fond brzo osnuje i što prije počne raditi.
  • Procedure zaključivanja 4 međudržavna sporazuma (MoR, Protokola i sl.) treba okončati, jer nema razloga za odugovlačenje. Bilo je govora da će ovi akti biti potpisani tokom zvanične posjete ali, do toga nažalost, nije došlo, jer navodno nisu bili usaglašeni, radi čega ih Predsjedništvo BiH nije odobrilo. Radi se o Memorandumu o razumijevanju između Vlade Države Katar i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanju zdravstvenih radnika, Protokolu o saradnji ministarstava pravde Bosne i Hercegovine i Države Katar, Sporazumu o saradnji između Katarskog i Sarajevskog univerziteta. Posebno je važan Protokol o zračnom prometu kojim se mijenjaju neke odredbe međudržavnog sporazuma o zračnom prometu koji je potpisan 1998. godine, te na taj način omogućava uvođenje aviolinije Doha-Sarajevo. Katarska strana je spremna za potpisivanje ovog Protokola i čeka da ih bosanskohercegovačka strana obavijesti da je spremna za potpisivanje. Otvaranje direktne aviolinije Doha-Sarajevo bio bi izvanredan poticaj za razvoj biznisa, turizma i nove investicije.
  • Sagovornici su potvrdili ambasadoru da je katarska strana mijenjala odredbe Sporazuma o kulturnoj saradnji i Sporazuma o sportskoj saradnji, te da se moraju dodatno usaglašavati.
  • Ambasador Sadović je ponovio da je tokom sastanka ministara vanjskih poslova obje države u Sarajevu, zatraženo od katarske strane da liberalizira vizni režim za građane Bosne i Hercegovine koji putuju u Katar, kao čin prijateljstva i dobre volje, ali i reciprociteta, s obzirom da je BiH ukinula vize za sve državljane Katara, bez obzira koji pasoš posjeduju. U tom smislu očekujemo da katarska strana objavi da: ukida vize za državljane BiH, nosioce diplomatskih i službenih pasoša, i da stavi Bosnu i Hercegovinu na listu država (sada su na listi 33 države) čiji građani mogu izvaditi vize na granici Katara odnosno aerodromu.
  • Ambasador Sadović je podsjetio direktora na njegovo obećanje prije početka zvanične posjete da će Država Katar ratificirati Sporazum između Vlade Države Katar i Vijeća ministara BiH o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Kataru koji je potpisan prije dvije godine, a BiH ga je već ratificirala, ali se to nažalost, nije dogodilo. Razlog je navodno promjena koje se desila u Vladi Katara, odnosno postavljenje novih ministara. Opet je obećano da će u narednih 15 dana ovaj sporazum biti ratificiran.
  • Ambasador Sadović ponovio je direktoru prijedlog da Qatar Investment Authority (QIA), otvori svoj ured u Sarajevu, te da sa svojim stručnjacima kreiraju investicije u Bosni i Hercegovini, o čemu su razgovarali i dvojica ministara vanjskih poslova tokom posjete, ali i ranije.
  • Direktor Odjeljenja evropskih poslova Al-Mansouri ponovio je stav katarske strane koji je iznio katarski ministar vanjskih poslova tokom susreta sa šefom BH diplomatije u Sarajevu, da Katar očekuje od bosanskohercegovačkih vlasti da omoguće Kataranima koji kupe imovinu u BiH da je uknjiže na svoje ime, a ne na ime kompanije koju sada moraju osnovati da bi kupili i uknjižili nekretninu. Ambasador je obećao da će opet napisati pismo nadležnim organima u BiH, iako je to već ranije učinio.
  • Ambasador je iznio prijedlog da se ojačaju veze dva glavna grada Sarajeva i Dohe, o čemu se prethodno konsultirao sa zamjenikom gradonačelnika grada Sarajeva Abdulahom Skakom tokom dočeka katarske delegacije. Direktor Mansouri je obećao podršku njegovog ministarstva.
  • Ambasador BiH je predao domaćinu brošuru o Međunarodnom rukometnom turniru koji se tradicionalno održava u Bugojnu i na kojem reprezentacija Katara redovno učestvuje, uz molbu da je preda Ministru vanjskih poslova Katara. Brošura je poslije poslata i u Emiri Diwan, zbog odlične sportske saradnje kao i katarske investicije od 10 miliona eura u sportsko-rekreativne i smještajne objekte u Rostovu kod Bugojna.

 

Direktor Mansouri je obećao da će svi stavovi sa ovog sastanka biti preneseni Emiri Diwanu (Kabinet šefa države).

27.02.2016.