Koncert mladih muzičara iz BiH u Kataru

 

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Dohi, Ministarstva kulture, umjetnosti i nasljeđa Katara i Kulturne fondacije “Katara”, u Dohi je 25. Januara 2016. godine održan koncert klasične muzike u izvedbi mladih talenata Bosne i Hercegovine. Učesnici koncerta su bili učenici Osnovne škole za muziku i balet Novo Sarajevo i Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo. Mladi muzičari su u sali Kulturne fondacije izveli kompozicije poznatih svjetskih kompozitora na klaviru, violini, saksofonu, trubi, gitari i harmonici.

Na početku koncerta ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović je izrazio zadovoljstvo dolaskom mladih talenata iz BiH u Katar, zahvalio se Ministarstvu kulture i Kulturnoj fondaciji “Katara” na nesebičnoj pomoći i podršci za realizaciju koncerta i dodao:

“Naši mladi muzičari su iz dvije muzičke škole iz Sarajeva, iz dva entiteta, te predstavljaju sve narode Bosne i Hercegovine. Muhamed, Ognjen, Lav, Emil, Isak i Farah predstavljaju potencijal naše omladine. Vjerujemo da će njihova posjeta prijateljskom Kataru pokazati ne samo bogatstvo naših različitosti nego i simbolizirati našu nadu u bolju budućnost izraženu unverzalnim jezikom muzike. Pošto ne možemo promijeniti prošlost, još uvijek moćemo raditi zajedno za bolju budućnost. Muzika obogaćuje naše duše i spaja ljude. Iskreno se nadam da će ovaj koncert biti inicijativa za bolju kulturnu saradnju između naše dvije zemlje.”

Generalni direktor Kulturne fondacije “Katara” Dr. Khalid Al-Sulaiti je izrazio zadovoljstvo organizacijom koncerta mladih talenata iz BiH te posebno iskazao izraze poštovanja prema svim narodima u BiH. Naglasio je da je ovo drugi kulturno-umjetnički događaj organiziran u saradnji Kulturne fondacije i Ambasade BiH u Dohi, te izrazio očekivanja da će takvih događaja biti još više u budućnosti.

slika 1

IMG_4289

IMG_4316