Nacionalni dan Katara (2015)

Nacionalni dan Katara se obilježava svakog 18. decembra da bi podsjećao na historijsku misiju osnivača Katara Šeik Jassim bin Mohamed bin Thani, koji je 1878-e godine postavio stubove moderne države Katar. U petak 18.12.2015. u Dohi je održana 8-a po redu parada katarskih oružanih snaga.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara pozvalo je Ambasadora BiH u Dohi Tarika Sadovića da prisustvuje ovom nesvakidašnjem događaju. Sa centralne tribine na Doha Corniche  tradicionalnu vojnu paradu gledali su Emir Države Katar, nj.v. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani, Otac Emir, nj.v. Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, brojni članovi vladajuće porodice, premijer, ministri, predsjednik Savjetodavnog vijeća, šeici, visoki politički i vojni dužnosnici, skoro svi šefovi  diplomatskih misija akreditiranih u Dohi i nekoliko hiljada posjetilaca i učesnika. Osim pokazivanja opremljenosti i obučenosti katarske vojske parada je istovremeno bila izvanredna predstava za javnost.

Parada je počela inoniranjem državne himne, kraćim učenjem Kur’ana, a zatim je ispaljeno 18 počasnih plotuna u povodu Nacionalnog dana. Poslije toga su prodefilirale živopisne jedinice na konjima i kamilama. Nacionalnu zastavu Katara na maštovit način su nosili helikopteri i paraglajderi, pokazujući raskošne individualne i grupne vještine.

U paradi su učestvovale sve jedinice kopnenih, zračnih i pomorskih Katarskih oružanih snaga, jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Emirove garde, Lekhwiya (unutrašnje snage sigurnosti), Civilne odbrane, Obalne straže, Granične policije, Prometne policije, Policijske akademije, Nacionalne službe i drugih vladinih agencija. Defile jedinica je zaista, bio spektakularan. Na moru je izvršena vojna parada manjih pomorskih jedinica i  veoma brzih borbenih brodova. Posebnu pažnju je izazvao zračni show borbenih aviona, helikoptera i transportnih aviona. Na paradi se moglo vidjeti najmodernije oruže, ali i vrlo stara vojna oprema, muzejska vozila, a na moru stari jedrenjaci. Vrlo simpatičan je bio defile grupa djece obučene u vojne uniforme Emirove garde.

Ambasador Tarik Sadović je putem medija čestitao katarskom narodu njegov veliki praznik.