Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u Dohi sastao sa emirom Države Katar, premijerom i ministrom vanjskih poslova Države Katar

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 14. oktobra 2015. godine u Dohi, u okviru uzvratne posjete Državi Katar, sa emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, premijerom Abdullahom bin Naserom bin Khalifa Al-Thanijem i ministrom vanjskih poslova Khalidom bin Mohammadom Al-Attiyahom.

Tokom odvojenih razgovora sa emirom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, premijerom i ministrom, izražena je srdačna dobrodošlica ministru Crnatku i ocijenjeno da posjeta predstavlja izraz prijateljskih odnosa i dobre saradnje Bosne i Hercegovine i Katara kao i obostrane spremnosti za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa.Ministar Crnadak je, između ostalog, sagovornike upoznao sa napretkom koji Bosna i Hercegovina ostvaruje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i generalno o političkim i ekonomskim prilikama u zemlji, sa posebnim fokusom na mogućnosti za ulaganja katarskih privrednika u BiH u okviru infrastrukturnog dijela Conectivity 2020 agende, Berlinski proces i ekonomske reforme.

Tokom razgovora ministar Crnadak je najavio značajne promjene sa ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta, te pozvao katarske investitore i predstavnike katarske privrede na biznis samit Bosna i Hercegovina – Katar 2016. Tokom razgovora ministra Crnatka kod emira i ministra vanjskih poslova potvrđeno je da će Država Katar formirati Fond prijateljstva iz kojeg će se direktno podsticati mala i srednja preduzeća sa posebnim akcentom na mlade. Također, dogovoreno je da će u najskorije vrijeme građani BiH dobijati vize na ulazu u Katar, po istom režimu kao građani zemalja EU. Na sastanku je još jednom potvrđeno da će uskoro biti uspostavljena direktna avio-linija Sarajevo – Doha. Značajna liberalizacija viznog režima kao i direktna avio-linija doprinijet će većem broju poslovnih aktivnosti i razvoju turizma.

U okviru razgovora o unapređenju bilateralnih odnosa bilo je riječi i o daljnjem podsticanju saradnje dviju zemalja kroz potpisivanje različitih međudržavnih sporazuma i daljnju razmjenu posjeta na visokom i najvišem nivou. U tom smislu ministar Crnadak je predložio intenziviranje aktivnosti oko usaglašavanja nekoliko sporazuma koji su u pripremi i održavanje susreta članova Predsjedništva BiH i emira Države Katar.

Susreti ministra Crnatka sa katarskim državnim vrhom bili su prilika i za razgovore o saradnji koju dvije zemlje ostvaruju na multilateralnom planu, razmjeni mišljenja i stavova o aktuelnim globalnim temama, te razgovore o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

 

Video materijal sa današnjih susreta dostupan je putem linkova:

https://www.youtube.com/watch?v=PsRnSOwvtqk&feature=youtu.be
(Ministar Crnadak i emir Države Katar);

https://www.youtube.com/watch?v=gEyQzVQ62YY&feature=youtu.be
(Ministar Crnadak i premijer Države Katar);

https://www.youtube.com/watch?v=hRTTXqUz73c&feature=youtu.be
(ministar Crnadak i ministar vanjskih poslova Države Katar sa izjavama ministara).