Ambasador BiH, Tarik Sadović učestvuje u radu 13-og Kongresa Ujedinjenih naroda o spriječavanju zločina i krivičnom pravosuđu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović učestvuje u radu 13-tog Kongresa Ujedinjenih naroda o spriječavanju zločina i krivičnom pravosuđu koji je svečano otvoren 12. aprila 2015. godine u Dohi. Na kongresu prisustvuje oko 5000 učesnika.

Po prvi put u dugoj tradiciji Kongresu se obratio Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. Generalni sekretar Ban Ki-Moon u svom govoru je istakao da svijetu treba više pravde i jednakosti, odnosno vladavine prava kao osnova za održivi razvoj i smanjenje prijetnji od kriminala, terorizma i korupcije.

Kongres koji je organizirala specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda (UNODC) ima šezdesetogodišnju tradiciju i značajno je doprinio razvoju međunarodne suradnje u borbi i spriječavanju najtežih oblika organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. Za Predsjednika Kongresa izabran je Premijer i Ministar unutrašnjih poslova Katara Šeik Abdullah Bin Nasser Al-Thani.

Ambasador Sadović se na marginama kongresa nakratko susreo sa Ministrom pravde Hrvatske Orsatom Miljenićem, Ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačić i drugim visokim zvaničnicima.