Okupljanje BosanskoHercegovačke zajednice u Dohi

Bosanski iseljenici u Kataru će imati priliku da se formalno okupe kao zajednica u prostoru Ambasade Bosne i Hercegovine u novembru,  novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Tarik Sadović je rekao za Katar Tribune. “Imamo plan da se organizira sastanak sa našim građanima u prostorijama naše ambasade krajem Novembra. Mi ćemo uputiti naš poziv svim našim zemljacima da prisustvuju ovom događaju”, rekao je ambasador.

Dok su neki članovi zajednice već u kontaktu, on se nada da će planirani događaj proširiti krug prijateljstva i suradnje u zajednici. Ambasador je naveo; “Došao sam da Katar sa suprugom dva dana prije Kurban bajrama. U trenutku kada sam stigao, grupa bosanskih građana nas je drugog dana Kurban bajrama pozvala kako bi proslavili praznik zajedno. Eid Al Adha je radostan dan, a još bolje proveden u društvu prijatelja i zemljaka. ”

Govoreći o veličini bosanske zajednice, ambasador je rekao da je, dok je broj relativno mali, isti je u stalnom porastu. On je rekao, “Zajednica građana Bosne i Hercegovine u Kataru nije velika. Procjenjujemo da taj broj iznosi oko 500 ljudi. Međutim, ovi brojevi su u stalnom porastu svake godine. U zajednici se nalazi veliki broj visokoobrazovanih ljudi kao što su doktori , inžinjeri i sportski treneri. Neki od njih žive ovdje dugi niz godina i  poštovani su članovi Katarske zajednice. Moglo bi se reći da su oni naši neslužbeni ambasadori. ”

“Mi ćemo pokušati da razmotrimo našu situaciju i nastojimo da pronađemo bolji način za povezivanje naših zemljaka koji borave u Kataru. Želio bih predložiti osnivanje Udruženja prijateljstva između Katara i Bosne i Hercegovine , u skladu s lokalnim zakonima. Ovo Udruženje može napraviti velike korake na putu ka boljem međusobnom razumijevanju i jačanju naših odnosa i veza. Također, može pomoći riješiti neka pitanja statusa”, dodao je ambasador, što ukazuje na daljnje planove za okupljanje bosanske zajednice u Kataru.

Sadović je također je izrazio zadovoljstvo da služi kao ambasador svoje zemlje u Kataru, kao najnovije poglavlje u njegovoj političkoj karijeri u BiH.

Ambasador je rekao, “To je velika čast za mene lično, da obavljam ulogu izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kataru. Imam ogromno diplomatsko iskustvo iako nisam težio ka ostvarivanju karijere u diplomatiji. Učestvovao sam u mnogim međunarodnim konferencijama , sastancima i potpisao sam brojne međunarodne sporazume u ime moje zemlje. Diplomatske operacije su bile dio mog svakodnevnog posla, kao i posjete drugim zemljama po službenoj dužnosti. ”

Obrazlažući o svom iskustvu u službenom kapacitetu, ambasador je rekao da ima veliko znanje o radu vlade svoje zemlje. On je rekao, “U mojoj karijeri, ja sam bio zastupnik u parlamentima na različitim nivoima vlasti dugi niz godina. Za dvije i pol godine sam obavljao ulogu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i ulogu ministra sigurnosti. Sastao sam se sa predsjednicima, premijerima i ambasadorima svake države u Bosni i Hercegovini u tom periodu. ”

 

prenjeto sa www.qatar-tribune.com

Napisao: Ramy Salama, preveo Velid S.