Emir Države Katar primio akreditive ambasadora BiH Tarika Sadovića

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović predao je 26. oktobra 2014. godine akreditivna pisma emiru Države Katar Šeikhu Tamimu bin Hamadu Al Thaniju. Svečanost predaje akreditiva održana je u Divanu – emirovoj palači a uslijedila je nakon intoniranja državnih himni obje države i obilaska počasne garde.

U kraćem razgovoru nakon predaje akreditiva ambasador Tarik SAdović je katarskom emiru šeikhu Tamimu prenio srdačne pozdrave Predsjedništva BiH kao i želje za dobrobit i dalji progres i prosperitet katarskog naroda koje je uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Ambasador Sadović je naglasio da Bosna i Heregovina i Država Katar imaju odlične političke odnose, te da se takvi odnosi trebaju razvijati i u drugim oblastima, posebno u ekonomiji. Poslovna saradnja i nove investicije dodatno će ojačati odnose dviju država. Ambasador Sadović je izrazio nadu da će uskoro dogovoriti obostrane službene posjete na najvišem nivou. Ambasador je također upoznao katarskog emira šeikha Tamima sa rezultatima posljednjih izbora u BiH.

Katarski emir šeikh Tamim je u svom obraćanju posebno istaknuo dugogodišnje i iskreno prijateljsvo između naših naroda i država, te ponovio da je Katar pomagao i da će ubuduće pomagati Bosni i Hercegovini koja je uvijek zauzimala posebno mjesto. Šeikh Tamim je ponovio spremnost Katara da samostalno i u saradnji sa drugim prijateljima i partnerima realizira razvojne projekte u BiH. Ponovio je čvrstu opredjeljenost da obje zemlje jačaju međusobne veze i u drugim oblastima, te da će imati priliku da posjeti uskoro Bosnu i Hercegovinu.

Ceremoniji predaje akreditiva prisustvovao je ministar vanjskih poslova Katara Khalid Al Atiyya i dosadašnja otpravnica poslova Ambasade BiH u Dohi, Sanita Lisica.