Ambasador Sadović sa predsjedavajućim Savjetodavnog vijeća Ahmed Al Mahmoud

U srijedu 03. Januara 2018. u zgradi Savjetodavnog vijeća Katara (Šura), Predsjedavajući katarskog parlamenta, Nj.E. Ahmed bin Abdullah Zaid Al Mahmoud, susreo se sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Državi Katar, Nj.E. Tarikom Sadovićem, koji je inicirao sastanak. Ambasador Sadović je prvo čestitao Al Mahmoudu izbor na visoku poziciju i zaželio mu puno uspjeha u radu ovog zakonodavnog tijela Katara. Predsjedavajući Al Mahmoud je nedavno izabran tajnim glasanjem članova Savjetodavnog vijeća, a prethodno je vršio funkciju Zamjenika premijera Katara. Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnji dvije zemlje i konstatirali da je u posljednje vrijeme zabilježen značajan napredak u odnosima kao i jačanje saradnje dvije prijateljske zemlje. Nažalost, Kataru su 05. juna 2017-e susjedne zemlje nametnule blokadu što je uzrokovalo promjenu prioriteta u vanjskoj politici. Predsjedavajući Al Mahmoud je obavijestio ambasadora da početkom naredne sedmice ide u Kuwajt na konferenciju čelnika parlamenata država GCC, što predstavlja novi pokušaj otvaranja dijaloga s ciljem rješavanja krize koja je poprimila regionalnu dimenziju. Ambasador Sadović je sagovorniku ponovio stavove BiH da se kriza između zavađenih država GCC treba riješiti na miroljubiv način, međusobnim dijalogom, bez uslova i diktata, uz uzajamno prihvaćenu medijaciju Kuvajta, te uz poštivanje državnog suvereniteta odnosno principa međunarodnog prava.

Sagovornici su razgovarali o ustrojstvu zakonodavnih organa dvije države i razmijenili mišljenja o načinu izbora. Za razliku od Bosne i Hercegovine koje je ušla u izbornu godinu, sa svim njenim neizvjesnostima, Emir Države Katar, Nj.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani, nedavno je objavio da će se izbori u Kataru održati kada se donesu svi potrebni zakoni i propisi koji će detaljno regulirati način neposrednog izbora 2/3 predstavnika (30) u Savjetodavno vijeće Katara, koje ukupno broji 45 članova. Ustavom je propisano da 1/3  članova (15) Savjetodavnog vijeća imenuje Emir Države Katar.

Predsjedavajući Al Mahmoud je kazao da šef države, Nj.V. Emir, kao i premijer Katara neprekidno ostvaruju dijalog sa običnim ljudima tako što održavaju posebne susrete sa građanima koji im mogu iznijeti svoja mišljenja ili pritužbe.

Ambasador Tarik Sadović je iskoristio priliku da upozna svoga sugovornika sa obavezom svih državljana Bosne i Hercegovine da pribave vize za ulazak u Katar dok je BiH ukinula vizni režim za državljane Katara. Ambasador ga je obavijestio da je poslao pismo Premijeru/Ministru unutrašnjih poslova Katara, Ministru vanjskih poslova Katara i utjecajnom CEO Qatar Airways-a s prijedlogom da se liberalizira vizni režim za građane BiH. Takođe, ambasador Tarik Sadović je zamolio Predsjedavajućeg Savjetodavnog vijeća Katara, Nj.E. Ahmed bin Abdullah Zaid Al Mahmoud-a da upotrijebi svoj utjecaj kako bi se uklonila i ova prepreka bržem razvoju saradnje između dvije zemlje.