5. Svjetska konferencija INTERPOL-a o trgovini ljudima i krijumčarenju migranata

Na 5. svjetskoj konferenciji Interpola o trgovini ljudima i krijumčarenju migranata koja je održana 06-07. decembra 2017. u hotelu Sheraton u Dohi učestvovala je delegacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. U delegaciji Ministarstva sigurnosti bili su Samir Rizvo, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i šef kabineta Igor Golijanin, dok su Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH predstavljali direktor Mirsad Vilić i Samir Kavazović, šef Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju. Delegaciji se pridružio Ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović koji je učestvovao u svečanosti otvaranja kao i na sastancima na marginama ove konferencije.

Dvodnevnu konferenciju je organizirao Interpol u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Katara i Nacionalnim komitetom za borbu protiv trgovine ljudima. Konferenciji je prisustvovalo oko 300 učesnika: ministara, parlamentaraca, eksperata iz 90 zemalja, međunarodnih i vladinih organizacija i organizacija civilnog društva sa svih kontinenata.

“Katar nije štedio napora da osnuje nacionalni pravni i institucionalni okvir i da podrži sve nacionalne, regionalne i međunarodne napore u borbi protiv zločina trgovine ljudima i kriminalnih pojava kao što su prisilni rad, moderno ropstvo i rad djece” kazao je u uvodnom obraćanju Ministar administrativnog razvoja, rada i socijalnih poslova Dr. Issa bin Saad Al Jafali Al Nuaimi, koji takođe vrši funkciju Predsjedavajućeg Nacionalnog komiteta Katara za borbu protiv trgovine ljudima. Ministar je naglasio da je Katar jedan od najvećih donatora i podržavalaca Fonda Ujedinjenih Nacija za žrtve trgovine ljudima još od njegovog osnivanja, a isto tako i Odjela Ujedinjenih Nacija protiv  droga i kriminala (UNODC).

Na marginama 5. Svjetske konferencije Interpola Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, sa delegacijom, susreo se sa Ministrom administrativnog razvoja, rada i socijalnih poslova Dr. Issa bin Saad Al Jafali Al Nuaimi-em. U vrlo prijateljskom i otvorenom razgovoru dvojica ministara izrazili su spremnost za saradnju nadležnih organa obje države u borbi protiv zločina trgovine ljudima i drugih povezanih oblika kriminala kao i potrebu da se saradnja proširi i na druge oblasti sigurnosti, jer već postoji okvir za saradnju. Prošle godine je ratificiran Memorandum o razumijevanju za saradnju po pitanjima sigurnosti. Izraženo je zadovoljstvo značajnim razvojem saradnje između dvije zemlje, posebno turizma i ulaganja u sektor nekretnina, te istakli važnost nedavnog otvaranja direktne aviolinije Sarajevo-Doha kao novi, snažan poticaj. Ministar Mektić je pozvao svoga domaćina da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a zamolio ga je da prenese njegov poziv za posjetu Ministru unutrašnjih poslova Katara. Radi iznenadnih obaveza Premijera i Ministra unutrašnjih poslova Katara dogovoreni sastanak je morao biti odgođen.