Katarski fond prijateljstva za BiH vrijedan 50 miliona dolara

na slici gore: Ambasador Tarik Sadović i Generalni Direktor QDF Khalifa Al Kuwari.

 

Katarski Fond prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu je ideja začeta  04. aprila 2014. u pismu koje su Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i tadašnji Ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija zajednički uputili Emiru Države Katar, NJ.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani-ju. Uz pismo je bio priložen prijedlog za “paket finansijske pomoći” Bosni i Hercegovini u obliku povoljnih zajmova za razvojne projekte koji će ubrzati ekonomski oporavak i rast.

U pismu od 14. aprila 2014. Predsjedavajući Izetbegović je ljubazno zamolio tadašnjeg turskog Ministra vanjskih poslova, Dr. Ahmet Davutoglua, da iskoristi svoj utjecaj kako bi Katar povoljno odgovorio na naš prijedlog za finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini.

Na marginama “Sarajevo Business Forum”-a, u maju 2014., održan je sastanak Izetbegović-Lagumdžija-Davutoglu-Al-Attiyah. Tom prilikom tadašnji šef katarske diplomatije je izjavio, u vezi sa inicijativom Ministra Davutoglua, da je njegova zemlja učinila korake ka ekonomskoj saradnji sa BiH, te da je Katar zainteresiran za dva pristupa prema BiH: “Prvi način su strateška investiranja, prije svega, u energetski sektor, a drugi način je formiranje katarsko-bosanskohercegovačkog fonda prijateljstva kroz koji će biti omogućena podrška i pomoć malim i srednjim preduzećima”.

NJ.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani, uputio je 03. jula 2014-e pismo-odgovor Predsjedavajućem Izetbegoviću, u kojem se, između ostalog, navodi: “Drago nam je potvrditi Vašoj ekselenciji da nećemo štediti truda u pružanju materijalne pomoći vašoj zemlji za finansiranje prioritetnih razvojnih projekata, a također želim napomenuti da će ono što je spomenuto u vašem pismu imati našu veliku pažnju”.

Tokom posjete Ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka Kataru, 14. oktobra 2015., Emir Države Katar je potvrdio da će njegova zemlja formirati Fond prijateljstva iz kojeg će se podsticati mala i srednja preduzeća sa posebnim akcentom na mlade ljude sa dobrim poslovnim idejama, po uzoru na slične fondove u Tunisu i Japanu, koji su se pokazali uspješnim.

Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, tokom službene posjete 29. januara 2016-e, Nj.V. Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani je izjavio da će Katar osnovati Fond prijateljstva za BiH, sa ciljem stimuliranja zapošljavanja.

Delegacija Katarskog razvojnog fonda (QDF) je posjetila BiH u martu 2016-e kako bi „snimila stanje“. Katarski razvojni fond (QDF) je javna institucija koja koordinira i implementira stranu pomoć u ime Države Katar.  Njegova zadaća je da pomaže zemljama u razvoju da poboljšaju svoje ekonomije i implementiraju razvojne programe pružanjem kredita, grantova i u obliku tehničke pomoći za ekonomski i socijalni razvoj, te će osnovati Fond prijateljstva za BiH. QDF se razlikuje od poznatog Qatar Investment Authority (QIA) koji investira isključivo radi profita.

Katarske vlasti su nedavno, posredstvom svoje ambasade u Sarajevu, zatražile od Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta BiH, da dostave projekte infrastrukture i ekonomskog razvoja u BiH koji bi se finansirali iz sredstava Katarskog fonda prijateljstva, radi razmatranja i odobravanja.

Konačno objavljivanje portfolia Fonda koji iznosi 50 miliona dolara, poslije skoro 3,5 godine, kao i pozitivan razvoj događaja, znači da pristižu rezultati dugotrajnih, upornih i osmišljenih diplomatskih napora i medijskih aktivnosti  koje je u svome mandatu preduzimao ambasador Tarik Sadović. O ovoj temi razgovarao je na sastancima sa diplomatama i funkcionerima, poticao osnivanje Fonda u mnogobrojnim intervjuima i izjavama, kao i verbalnim notama Ministarstvu vanjskih poslova Katara.

Naravno, ključni faktor bilo je obećanje Emira Države Katar, Nj.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani-ja, da će Katar osnovati Fond prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu.