Gala večera u sarajevskoj Vijećnici

Najbolja aviokompanija u svijetu „Qatar Airways“, u okviru masivne promotivne kampanje povodom pokretanja direktne aviorute Doha-Sarajevo, organizirala je 01. novembra 2017. gala večeru u sarajevskoj Vijećnici. Ovaj spektakularni događaj promotivno-zabavnog karaktera besprijekorno je organizirao tim „Qatar Airways“-a u saradnji sa domaćinima. Prisustvovale su mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike, biznisa, kulture, sporta… Poslije generalnog direktora QA, Nj.E. Akbar Al Bakera, zvanice je pozdravio ambasador BiH u Dohi, Nj.E. Tarik Sadović:

Vaše Ekselencije, uvaženi gosti, dame i gospodo, Esselamu alejkum, Good evening, dobro veče,

Veliko hvala našem gostu i domaćinu, u isto vrijeme, generalnom direktoru “Qatar Airways”-a, Nj.E. Akbar Al Bakeru i njegovom timu koji su priredili ovu gala-večeru u ovoj gala-zgradi. Hvala svim prisutnim što su došli da obilježimo početak jedne uspješne priče. Želim da iskoristim priliku da izrazim veliku zahvalnost Emiru Države Katar, NJ.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thaniju na političkoj odluci da se Katar i Bosna i Hercegovina povežu direktnom aviolinijom. Odajemo priznanje Ministarstvu vanjskih poslova Katara na diplomatskoj podršci za stvaranje potrebnog pravnog okvira. U ime Ambasade Bosni Hercegovine u Kataru i u svoje ime izražavam posebnu zahvalnost i čestitam najboljoj aviokompaniji u svijetu “Qatar Airways”-u, generalnom direktoru Nj.E. Akbar Al Bakeru i njegovim saradnicima koji su donijeli poslovnu odluku o otvaranju direktne aviolinije Doha-Sarajevo.

Vaša ekselencijo Akbar Al-Baker, hvala što ste u Sarajevo doveli najbolju aviokompaniju u svijetu.

Čestitam ambasadoru Katara u Sarajevu, Nj.E. Rašid bin Mubarak  Al Kuwari-ju na njegovoj predanosti. Ja sam uvjeren da je ovo primjer kako se odlični politički odnosi između dvije države trebaju pretvoriti u poslovnu saradnju od obostranog interesa. Takođe, zahvaljujem se i čestitam državnim institucijama BiH i njenim čelnicima: Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu komunikacija i transporta, i svim našim ljudima u nadležnim organima koji su dali svoj doprinos da se postigne cilj. S ponosom ističem da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Dohi, u svom kapacitetu, uspješno izvršila diplomatsku zadaću i bila kredibilan partner tokom cijelog procesa. Pokretanjem direktne aviorute Doha-Sarajevo otvorili smo novo poglavlje u odnosima između dvije prijateljske države Katara i Bosne i Hercegovine. Ovo će značajno olakšati našu saradnju i potaći razvoj u raznim oblastima. Dobar transport je osnova za razvoj modernog turizma i biznisa. Raduje nas što će Qatar Airways predano raditi na jačanju turizma u našoj zemlji. Stoga, moramo izgraditi kredibilno partnerstvo u obostranom interesu i zgrabiti razvojnu priliku koja nam se pruža. Direktna avioruta Doha-Sarajevo olakšat će saradnju između Bosne i Hercegovine i Katara i u oblastima nauke, obrazovanja, kulture, sporta…   Dragi prijatelji,

“Qatar Airways” je ogromna kompanija jedne male države. Ove godine je proglašen najboljim avioprevoznikom na svijetu. Veliki broj pripadnika raznih naroda i religija zajednički radi u interesu svoje kompanije i naravno, za svoju dobrobit. Više od 100 državljana Bosne i Hercegovine radi u Qatar Airways, a među njima su i dva pilota. Oni su svojim trudom postali dio jedne svjetski uspješne priče. Navedene činjenice šalju jasnu poruku. U protekle tri godine koliko boravim u Kataru nikada nisam čuo Kataranina da drži govor duže od 5 minuta. To mi se svidjelo. Izgleda da su im djela važnija od viška riječi. Ono što je taj malobrojni narod napravio u posljednjih par decenija zadivio je cijeli svijet. Po cijeloj Dohi možete vidjeti ogromne reklamne panoe na kojima piše: “Katar zaslužuje najbolje”. Katarani se zaista trude da dobiju najbolje za svoju zemlju. Zar “Qatar Airways” nije dokaz ? Bosna i Hercegovine je zasada, zaslužila “Qatar Airways”, kazao je ambasador Sadović

Tokom večere zvanice su zabavljali muzička grupa Sinana Alimanovića i muzička grupa „Diwanhana“. Prikazivani su turističko promotivni spotovi „Qatar Airways“-a sa izvrsnom scenografijom u prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice. Izvršeno je izvlačenje nekoliko sretnih dobitnika besplatnih putovanja (gdje žele) u organizaciji „Qatar Airways“-a.