Susret Gradonačelnika Sarajeva i Generalnog direktora Qatar Airways-a

Gradonačenik Sarajeva Nj.E. Abdulah Skaka susreo se sa Generalnim direktorom (GCEO) „Qatar Airways“-a, najbolje aviokompanije u svijetu, Nj. E. Akbar Al Baker-om, u srijedu 01. novembra 2017., u svome uredu smještenom u prelijepom izdanju obnovljene Gradske vijećnice Sarajeva. Sastanku su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Nj.E. Tarik Sadović, savjetnik gradonačelnika, nekadašnji ambasador, Nj.E. Ensar Eminović  i Salam Al Shawa, Senior Vice President Marketing & Corporate Communications.

Gradonačelnik Skaka je čestitao i zahvalio Generalnom direktoru „Qatar Airways“-a na otvaranju direktne aviolinije Sarajevo-Doha i izrazio nadu da će ovo biti snažan poticaj razvoju turizma i biznisa u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. On je obavijestio sugovornike o najznačajnijim razvojnim projektima Grada Sarajeva koji su u toku. Među njima je obnova Sarajevske žičare koja će biti prava turistička atrakcija.

Gradonačelnik Skaka i ambasador Sadović su zatim obavijestili goste o Sorazumu o bratimljenju glavnih gradova Sarajeva i Dohe, koji je u završnoj fazi i izrazili nadu da će se i na ovaj simboličan način potvrditi snažne veze i prijateljstvo Bosne i Hercegovine i Katara. Nj.E. Akbar Al Baker se zahvalio na gostoprimstvu i kazao da je njegova kompanija spremna da radi na promociji i jačanju turizma u Bosni i Hercegovini, ali da je potrebno da se popravi infrastruktura i unaprijede turistički kapaciteti. Takođe je izrazio mogućnost da „Qatar Airways“ izgradi u Sarajevu veliki hotel sa pet zvjezdica ukoliko im nadležne vlasti ponude da iznajme, pod vrlo povoljnim uslovima, odgovarajuću lokaciju.

Prijatan razgovor i druženje potrajali su skoro sat vremena. Na kraju Gradonačelnik Abdulah Skaka je poklonio svome gostu luksuzno izdanje monografije Vijećnice.

Nakon prijema kod gradonačelnika uslijedila je gala večera u gala zgradi sarajevske Vijećnice, spektakularni promotivno zabavni događaj, koju je besprijekorno organizirao „Qatar Airways“ u saradnji sa domaćinima.