Inauguralni let Doha-Sarajevo

Poletjevši iz Dohe ujutro 31.10.2017. prvi put je u Sarajevo sletio putnički avion Airbus A320 “Qatar Airways”-a nakon 6 sati leta. Letovi na ovoj stalnoj avioruti planirani su četiri puta sedmično: utorkom, srijedom, petkom i nedeljom. Ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Nj.E. Tarik Sadović, čija je podrška dovela do pokretanja direktne aviolinije Doha-Sarajevo, putovao je inauguralnim letom na poziv generalnog direktora “Qatar Airwaysa”, Nj.E. Akbara Al Baker-a.

Ambasador  je ocijenio da je dolazak najboljeg avioprevoznika na svijetu, “Qatar Airways”-a u Bosnu i Hercegovinu sjajna vijest za građane obje zemlje i da je direktnom aviorutom Doha-Sarajevo otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije prijateljske države: Katara i Bosne i Hercegovine. Dobar transport je osnova za razvoj modernog turizma i biznisa. Građani BiH će moći, sa samo jednim zaustavljanjem u Dohi, putovati u preko 150 destinacija širom svijeta. Direktan let posebno je obradovao građane BiH koji žive i rade u Dohi, kao i preko 100 državljana BiH koji rade u “Qatar Airways”-u. Ambasador Sadović je dodao da je “Qatar Airways” posvećen jačanju turizma u Bosni i Hercegovini i spreman da je promovira u Kataru i izvan, na ključnim globalnim tržištima.

Direktna aviolinija će znatno olakšati saradnju i potaknuti razvoj i u drugim oblastima kao što su sport, kultura, obrazovanje, nauka… Zato je neophodno da domaće institucije izgrade kredibilno partnerstvo u obostranom interesu. Ambasador se zahvalio Emiru Države Katar, NJ.V. Šeik Tamim bin Hamad Al Thaniju na političkoj podršci, a posebnu zahvalnost i čestitke je uputio generalnom direktoru Nj.E. Akbar Al Bakeru i njegovim saradnicima što su doveli najboljeg svjetskog avioprevoznika “Qatar Airways” u Sarajevo. Čestitao je Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i resornim ministarstvima, kao i svim domaćim akterima na dobro obavljenom poslu. Ambasador je sa zadovoljstvom istakao da je otvaranje direktnog leta Doha-Sarajevo kulminacija brojnih diplomatskih aktivnosti koje je poduzela Ambasada BiH u Dohi u protekle tri godine. Ona je bila pouzdan partner u svome kapacitetu tokom cijelog procesa i odlično izvršila diplomatsku zadaću.