Ambasador BiH u Kataru: Razumijem bojazan, ali nema mjesta za paniku

“U regiji Zaljeva desila se jedna velika diplomatska kriza i naravno ta diplomatska kriza ostavila je određene posljedice. Neki od naših građana javljali su se Ambasadi BiH i izražavali su bojazan i zabrinutost radi političke situacije, neki su tražili da im Ambasada sugerira određene korake. Mi razumijemo i smatramo da je bojazan nešto što prati ovakve diplomatske krize, ali ponavljamo nema mjesta panici”, naglasio je ambasador Sadović.

U Državi Katar boravi oko 700 građana BiH, mada, kako je kazao ambasador Sadović, ova brojka varira s obzirom na to da dolazi do fluktuacije radne snage.

“U Kataru nema vidljivih znakova nekih vanrednih stanja. Jedina manifestacija poremećaja nekih normalnih životnih tokova koji smo registrirali u prvih nekoliko dana ove krize bila je povećana potražnja u tržnim centrima za prehrambenim aritiklima. Međutim, čini mi se da se to normaliziralo”, kazao je u razgovoru za Fenu ambasador.

Dodao je da bolnice i škole rade normalno, te da sve javne ustanove rade. Promet se odvija također bez ikakvih problema, a jedino gdje se može primijetiti da je došlo do određenih poremećaja to je zračni saobraćaj.

“Postoji zabrana letova prema Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu. To je dovelo do otkazivanja već rezervisanih karata kod građana i rezidenata. Qatar Airways s ostalim aviokompanijama prisiljeni su da promijene određene rute i tu je došlo do poremećaja koji oni nastoje da riješe, jer se traže alternativne rute”, kazao je Sadović.

Po njegovim riječima, vlada Katara je više puta javno naglasila da se blokade i restriktivne mjere koje su poduzete prema Kataru neće odraziti na normalan život građana i rezidenata.

“Također su ponovili da je katarska vlada odučna da poduzme sve mjere koje su potrebne da se osujete pokušaji nekakvih negativnih utjecaja na katarsko društvo i katarsku ekonomiju i mislim da im moramo vjerovati”, zaključio je.

Trideset dvogodišnji Branimir Guduraš iz Banje Luke, koji trenutno živi i radi u Dohi, kazao je Feni kako je nakon što se raspitivao za novonastalu situaciju u Kataru u bh. ambasadi dobio odgovor kako za sada nema naznaka koje bi ukazivale na moguće veće probleme, osim onih koje se odnose na putovanje u zemlje koje su prekinule diplomatske odnose.

Guduraš je rekao da su u supermarketima gužve te da se nekada čeka i više od sat vremena u redu do kase za naplatu.

“Ljudi kupuju vodu i hranu. Kažu da će sve poskupjeti jer će dolaziti preko mora, a sa druge strane ne znaju kada će početi isporuke”, kazao je Guduraš.

Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al Thani je jučer u povodu svetog muslimanskog mjeseca ramazana, upriličio tradicionalni iftar banket za šefove diplomatskih misija akreditiranih u Kataru, katarske ambasadore, visoke funkcionere Ministarstva vanjskih poslova Katara i članove kraljevske porodice. Ambasador BiH Tarik Sadović je kao i prethodnih godina prisustvovao tom svečanom događaju koji se održao u vladarskoj palači Al Wajba. Ambasador je čestitao mubarek mjesec ramazan katarskom vladaru kao i drugim visokim zvanicama.

Ovogodišnji iftar banket organiziran je usred diplomatske krize koja je zahvatila Katar i susjedne zemlje. Na iftaru su bili prisutni gotovo svi šefovi misija osim ambasadora država koje su objavile prekid diplomatskih odnosa s Katarom.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su 5. juna sve veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.