Katar će podržati kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu-UNESCO

Država Katar, koja je ugovorna strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, podržat će kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu (World Heritage Committee-WHC), na izborima tokom 39-og zasjedanja Generalne konferencije UNESCO, u novembru 2017-e u Parizu.

Ako bude izabrana Bosna i Hercegovina će promovirati vrijednosti i principe Konvencije o svjetskoj baštini. Takođe, regionalna i globalna saradnja u oblasti zaštite kulturne i prirodne baštine može predstavljati snažan poticaj izgradnji međusobnog povjerenja, stabilnosti i mira.

Bosna i Hercegovina je dosada zabilježila vrlo uspješne primjere obnove uništene baštine kao što su Stari grad i Stari most u Mostaru, te uspostavu efikasnog sistema njene zaštite. U ovom procesu se „izgradila“ generacija stručnjaka koji stečena znanja i iskustva koriste u mnogim projektima obnove kulturne i prirodne baštine u svijetu.

Naša država tako, na lijep način uzvraća za izdašnu pomoć koju nam je pružila međunarodna zajednica, a posebno UNESCO i Komitet za svjetsku baštinu. Odnedavno, BiH je postala i članicom Alijanse za zaštitu svjetske baštine u opasnosti, osnovane 2016-e na Samitu u Abu Dabiju.

Podrška Države Katar kandidaturi Bosne i Hercegovine u Komitetu za svjetsku baštinu nova je potvrda međusobnog razumijevanja, podrške i saradnje dvije prijateljske države.

Ambasada BiH u Dohi i ovom prilikom izražava uvjerenje i nadu da će katarski kandidat, nekadašnji ministar kulture dr. Hamad bin Abdulaziz Al Kawari, biti izabran za Generalnog direktora UNESCO-a.