Na marginama 17-og Doha foruma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se 15.maja 2017. u Dohi s ministrom općine i okoline Države Katar Mohammedom bin Abdullahom Al Rumaihijem. Razgovoru su prisustvovali ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović i ambasador Katara u BiH Rashid Mubarak Al-Kuwari.

Razgovarajući o dosadašnjoj saradnji konstatirane su mogućnosti za njeno proširenje u brojnim oblastima. Ministar Al Rumaihi je istakao da je građanima Katara naša zemlja u srcu i da prema njoj imaju posebne emocije zbog čega se ekonomska saradnja dvije zemlje mora intezivirati na obostrano zadovoljstvo.

Ministrica Đapo je kazala kako je BiH veoma atraktivna turistička destinacija za državljane zemalja Zaljeva, jer su njihova tradicionalna ljetovališta u okruženju nesigurna, te da BiH treba iskoristiti šansu i pružiti kvalitetnu uslugu ovim iznimno bogatim turistima. “BiH ima prirodne ljepote koje oduzimaju dah, bogatu kulturnu baštinu i kvalitetnu halal kuhinju, odnosno sve što treba turistima iz ovog dijela svijeta. Iz ozračja planinskog turizma može se za nekoliko sati doći do mora ili uživati u ekstremnim sportovima, ili odmarati pored rijeka i jezera, ovisno od interesa. Mi smo za njih savršena destinacija i to treba iskoristiti. Jasno, uz poštovanje svih zakona i specifičnosti naše zemlje”.

Ministar Al Rumaihi je prihvatio poziv ministrice Đapo da posjeti našu zemlju.