Zasjedanje Savjetodavnog vijeća Katara

U utorak 01. novembra 2016. godine Emir Države Katar, nj.v. Šeik Tamim bin Hamad Al Thani, otvorio je 45-u redovno zasjedanje Savjetodavnog vijeća Katara kojem su prisustvovali Otac Emir, zamjenik Emira, premijer, ministri, šeici, ambasadori… Tradicionalni vladarev govor je prvorazredni politički javni događaj zato što predstavlja svojevrsnu “mapu puta” za budućnost Katara.

U svom obraćanju Emir Države Katar je u glavnim crtama iznio ključne probleme i izazove, ocjenio postignute rezultate i odredio ciljeve vanjske i unutrašnje politike. Poseban naglasak bio je na ekonomskoj situaciji u zemlji i regionu, u svjetlu krize uzrokovane padom cijena nafte. Uprkos krizi Katar je zabilježio značajan napredak u sektorima infrastrukture, obrazovanja i zdravstva. GDP Katara je u 2015-oj godini zabilježio rast po stopi od 3,6%, a kreditni rejting zemlje je među najvećim u svijetu.

Sigurnost i stabilnost su bili na visokom nivou. Iznova je osuđen terorizam u svim njegovim oblicima i naglašena potreba promoviranja duha tolerancije, kulture različitosti i dijaloga.

Ambasador Bosne i Hercegovine, nj.e. Tarik Sadović, kao i prethodnih godina, prisustvovao je svečanosti otvaranja 45-og zasjedanja Savjetodavnog vijeća.