Uspostavljen okvir za saradnju u oblasti sigurnosti

28. septembra 2016-e, u kabinetu Direktora Evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Katara, izvršena je razmjena instrumenata ratifikacije za Memorandum o razumijevanju za saradnju po pitanjima sigurnosti između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar, koji su potpisali ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti dviju država u Dohi 20. juna 2010. godine. U skladu sa članom 16. ovaj Memorandum stupa na snagu danom razmjene ratifikacionih instrumenata.

U ceremoniji razmjene instrumenata ratifikacije katarsku stranu predstavljao je nj.e. Khalid Rashid H. Al-Mansouri, direktor evropskih poslova MVP Katara, a bosanskohercegovačku stranu ambasador BiH u Dohi, nj.e. Tarik Sadović.

Memorandum postavlja okvir za saradnju u oblastima borbe protiv kriminala uopće, a posebno zloupotrebe droga, terorizma, organiziranog kriminala, pranja novca, kompjuterskog kriminala, svih oblika krijumčarenja i krivotvorenja, ilegalne trgovine i imigracija… Dvije strane takođe su se obavezale da će pružati uzajamnu pomoć u potragama i hapšenjima optuženih bjegunaca i lica radi izvršenja sudskih presuda. Predviđena je saradnja u oblasti nauke, obrazovanja i obuke, te razmjene iskustava i praksi koje koristi policija i sigurnosni organi. Komunikacija između strana po svim pitanjima ovog Memoranduma će se vršiti između Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH i Odjela za međunarodnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Katara.

Kuriozitet je da su pregovori o saradnji dvije države u oblasti sigurnosti započeli u vrijeme dok je Ministar sigurnosti BiH bio sadašnji ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović.