Stupio na snagu Sporazum o reguliranju zapošljavanja radnika iz BiH u Kataru

Dana 30.06.2016., u kabinetu Direktora Evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Katara, u Dohi, izvršena je razmjena instrumenata ratifikacije za Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u Državi Katar, koji su potpisali ministri vanjskih poslova dvije države u Dohi 06.04.2014. godine. Prethodno su obje strane završile kompletne procedure ratificiranja ovog sporazuma. U skladu sa članom 18., Sporazum stupa na snagu od datuma razmjene ratifikacionih instrumenata.

U ceremoniji razmjene instrumenata ratifikacije katarsku stranu predstavljao je nj.e. Khalid Rashid H. Al-Mansouri, direktor evropskih poslova MVP Katara, a bosanskohercegovačku stranu ambasador BiH u Dohi, nj.e. Tarik Sadović, obojica po ovlaštenju nadležnih organa njihovih zemalja.

Radi se o vrlo važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu. Ministarstvo rada Države Katar će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem radnika iz Bosne i Hercegovine Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu sa poslodavcem u skladu sa obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma. Ugovorom se reguliraju uslovi i okolnosti zapošljavanja kao i međusobne dužnosti i obaveze. Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara preduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovo provođenje.