Predstavnici iz BiH prisustvuju 16-om “Doha Forumu”

21. maja 2016. u Sheraton hotelu u Dohi, održana je ceremonija otvaranja 16-og “Doha Foruma”. Trodnevni forum održava se pod nazivom “Stabilnost i prosperitet za sve”. Ovom značajnom skupu koji organizira Ministarstvo vanjskih poslova Katara u saradnji sa lokalnim i međunarodnim studijsko-istraživačkim centrima, a pod pokroviteljstvom Emira Države Katar nj.v. Šeik Tamim bin Hamad Al Thanija, prisustvuju šefovi država, ministri, eksperti u raznim oblastima, te mnoge poznate i utjecajne osobe iz svijeta politike, nauke, diplomacije, biznisa, organizacija civilnog društva… Najpoznatiji uvodničar bio je Generalni sekretar OUN Ban Ke-moon.

U okviru plenarnih i specijalnih sesija učestvovat će 58 eksperata iz cijelog svijeta, koji će razmatrati teme sigurnosti i odbrane, ekonomska pitanja, pitanja energije i civilnog društva. S posebnim interesovanjem očekuje se debata u kojoj će učestvovati nominirani kandidati za funkciju generalnog sekreatara OUN iz naše regije.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine na “Doha Forumu” prisustvuju Prof. dr. Azra Hadžiahmetović i direktor Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić skupa sa ambasadorom BiH u Dohi Tarikom Sadovićem. Na marginama ovoga foruma oni će se susretati i razgovarati sa brojnim sagovornicima.