Emir Države Katar ratificirao Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Kataru

Katarska Novinska Agencija (QNA) je 27.04.2016. objavila vijest da je Emir Države Katar njv. Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani izdao instrument o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar.

Ovaj sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova dvije države 06. aprila 2014. u Dohi.

Pošto je Bosna i Hercegovina ranije ratificirala ovaj sporazum preostaje još samo čin formalne razmjene ratifikacionih instrumenata poslije čega će sporazum stupiti na snagu.

Radi se o veoma važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radne snage iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu. Nadležni organi za njegovo provođenje su Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara.

Ratificiranje sporazuma je uslijedilo nakon nedavne posjete nj.v. Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani-ja Bosni i Hercegovini kao i stalnog insistiranja ambasadora Tarika Sadovića kod nadležnih vlasti na okončavanju neophodne procedure.